Eerst Hulp Bij Dieren video’s (#samenvoordieren)
Ik mag al jaren adviezen geven over de gezondheid van (huis)dieren en het herkennen én oplossen van gezondheidsproblemen. In een column of een artikel kan ik dat uitleggen maar door het in beeld te brengen kan het nog duidelijker overkomen.
Hierdoor zijn wij op het idee gekomen om Eerste Hulp Bij Dieren video’s te maken, en deze via meerdere platformen; de website van DierenLot (dier.nu/ehbd), Instagram, YouTube en TikTok voor iedereen beschikbaar te maken.
Zelf gebruik ik YouTube video’s vaak als ik ergens tegenaan loop, zoals de ruitenwissers van mijn auto vervangen. Nu is de gezondheid van je huisdier veel belangrijker en complexer dan ruitenwissers vervangen bij je auto, maar wij willen de uitleg en toegang net zo laagdrempelig maken.
Eerste Hulp Bij Dieren is breder dan alleen hulp bij noodgevallen, ik laat ook zien wanneer je de nagels van jouw hond of kat moet knippen, hoe je dit doet en wat je moet doen als er iets misgaat. Hoe ontstaat een hotspot, wat is het precies en wat kan je als baasje doen om te voorkomen dat het erger wordt? Veel van deze adviezen geef ik al 18 jaar in de spreekkamer maar nu worden ze dus voor iedereen en altijd beschikbaar. Dierenartsen adviseren gemakkelijk om pillen in te geven, oogzalf te geven of om bij oorproblemen de oren schoon te maken. Vaak wordt het dan één keer in de spreekkamer voorgedaan, en dan mag jij het als baasje zelf doen. Maar als jij dit niet vaker gedaan hebt, is het wel fijn om dit op je gemak terug te kunnen zien en te weten wat belangrijk is om op te letten. Uiteraard gaan we ook op de echte spoedgevallen in zoals een maagdraaiing bij honden en bloedingen. Bij deze echt spoedsituaties kan je als baasje veel goed doen, en helaas ook veel fout doen als je niet juist handelt of snel genoeg bent met een spoedsituatie herkennen. Het tijdig ontdekken en stabiliseren van een dier met een ernstig probleem kan levens redden en door te weten om evt. met spoed naar je dierenarts te gaan kan erger letsel voorkomen worden.
Met de zoekfunctie kan je per onderwerp naar een video zoeken. We zullen wekelijks nieuwe video’s delen dus als je niets wilt missen kun je je gratis abonneren en heb je de Eerste Hulp Bij Dieren video’s al een keer gezien voordat je ze nodig hebt. Dat vind ik verstandig om te doen, hierdoor breid je jouw kennis over dierenwelzijn al uit voordat je in de praktijk nodig hebt. Net zoals dat ik nog steeds nieuwe dingen over dieren en diergeneeskunde bijleer, zal jij als baasje, ook al heb je al je hele leven dieren, beter inzicht krijgen in het welzijn en de verzorging van jouw dieren. We gaan er minimaal 50 opnemen, als deze goed bevallen heb ik nog inspiratie voor veel meer video’s.
Vaak komen baasjes pas te laat bij de dierenarts met hun huisdier, waardoor problemen erger zijn geworden, het herstel langer duurt of het dier zelfs niet meer beter kan worden. Maar het omgekeerde komt ook voor, dat bezorgde baasjes een probleem zelf hadden kunnen oplossen of de situatie nog even hadden kunnen aankijken en dat een bezoek aan de dierenarts niet nodig was. Wanneer moet je bijvoorbeeld naar de dierenarts als jouw hond of kat overgeeft? Wat moet je in de gaten houden en wat kan je zelf doen ter ondersteuning? Wij gaan het in de korte video’s uitleggen, waardoor hopelijk meer dieren op tijd de juiste ondersteuning krijgen. Net zoals dat je niet met ieder gezondheidsprobleem bij jezelf naar jouw huisarts gaat, hoef je ook niet met ieder gezondheidsprobleem bij je dieren meteen of altijd naar je dierenarts te gaan. Door goed je dier na te kijken leer je de situatie beter in te schatten en met vele simpele huis-tuin-en-keuken middelen kan je vaar verslechtering voorkomen. Uiteraard kan je niet alles zelf bij je huisdier oplossen maar je kan wel leren van ons wanneer je (met spoed evt.) naar je dierenarts moet en wanneer niet.
De meeste mensen hebben al een EHBO koffertje in huis, deze kun je ook goed voor je huisdieren gebruiken. Als je hier extra spullen aan toevoegt zoals een kraag, een tekentang, vlooienkam, nagelschaartje en diarreeremmers voor dieren, dan is dit ook een EHBO koffer voor jouw huisdier(en). De nadruk in de eerste reeks video’s zal op honden en katten liggen, maar uiteraard gaan we ook in op de Eerste Hulp Bij Dieren en verzorging van konijnen, knaagdieren, vogels en in-het-wild-levende dieren.
We zullen ook Instagram Live sessies houden en uiteraard horen we graag jullie mening over de video’s en over onderwerpen waar jullie graag meer uitleg over willen krijgen.
Ik maak deze video’s samen met Nathalie de Haan (Eclecticproducties), ik heb jaren met haar samengewerkt bij Beestengeluk (SBS6) en bij Rob’s Grote Tuinverbouwing (SBS6). Daar was Nathalie de regisseur en editor en nu, met haar eigen videoproductie, filmt ze ook zelf én waakt over de audiokwaliteit. Ik zelf neem de productie, redactie en presentatie voor mijn rekening. Voor het opnemen van de video’s zijn wij welkom bij Dierenhulpverlening Woerden, een beneficiant van DierenLot. De dieren van de vele vrijwilligers van Dierenhulpverlening Woerden zijn lieve en gewillige modellen om de handelingen en controles die je zelf als baasje kan doen, te laten zien. Door met dit kleine en veelzijdige team te werken kunnen we snel schakelen en veel video’s maken.
Houd de website en de sociale media kanalen van DierenLot goed in de gaten om beter voor je huisdier(en) te kunnen zorgen. Leer noodsituaties herkennen, voorkom erger letsel en zorg dat je alles organiseert om het dier zo snel mogelijk te helpen of te laten helpen. Uiteraard hebben wij niet de wijsheid in pacht, dus wij horen graag jullie opmerkingen en aanvullingen op deze Eerste Hulp Bij Dieren video’s. Door samen te werken en van elkaar te leren kunnen kunnen we veel dierenleed voorkomen, het is niet voor niets #SamenvoorDieren. Veel kijk- en leerplezier!
Deze artikelen zijn geschreven door Piet voor het dierenmagazine #samenvoordieren van Stichting DierenLot, via deze link zijn de #samenvoordieren magazines te lezen.