Verborgen dierenleed hondenhandel (#samenvoordieren)

Een hond uitkiezen om jaren samen mee te leven is een hele belangrijke beslissing die weloverwogen genomen moet worden. Door de populariteit van sommige hondenrassen zijn deze erg gewild en daardoor vaak duur om aan te schaffen. De hondenhandel speelt hierop in, er valt immers goed geld aan deze honden te verdienen, helaas gaat deze handel vaak ten koste van de hondjes. Hoe weet je nu of je te maken hebt met hondenhandel, waar moet je op letten als je een hond wilt aanschaffen en wat zijn de absolute “don’ts”?

Do Schaf een hond aan, niet een pup of een bepaald ras
Een hond kan jong zijn, of van een bepaald ras, maar het is bovenal gewoon een hond en moet ook zo opgevoed en behandeld worden. Een pup zal na 6 maanden een volwassen hond zijn, en elke hond (ongeacht het ras) moet minimaal 4x per uitgelaten worden en dagelijks contact met andere honden hebben.

Do Ga naar het asiel
Kijk eens voor een hond in het asiel of op een herplaats-site zoals ikzoekbaas of verhuisdieren.nl, de meeste honden die hier zitten is helemaal niets mis mee, ze hebben alleen pech gehad met hun vorige baasje(s). Sommige van deze honden zijn slachtoffer van hondenhandel maar je steunt geen hondenhandel als je een hond uit het asiel of van een opvang aanschaft.

Do Koop alleen een pup als de moederhond aanwezig is
Als je een pup aanschaft en de moederhond is niet bij de pup aanwezig, dan is er sprake van hondenhandel.Koop geen pup bij deze handelaar. Een pup moet minimaal 8 tot 9 weken met de moeder en nestgenoten opgroeien. Na deze opgroeiperiode kan de hond naar zijn nieuwe baasje. Als er nesten samengevoegd of gesplitst worden, heb je te maken met hondenhandel.

Don’t Een pup direct meenemen
Als een pup al bij het eerste bezoek aan de fokker meegenomen kan worden, wees dan op je hoede, dit is niet in het belang van de pup en komt veel voor in de hondenhandel. Hetzelfde geldt als er alleen cash afgerekend kan worden of als er geen vaccinatie- en chip gegevens van de pup zijn.

Don’t Een hond aanschaffen uit medelijden
Schaf nooit een hond aan omdat je hem zielig vindt, waarschijnlijk is er een goede reden dat je op dat moment geen hond hebt. Medelijden is een hele slechte basis voor een hond-mens relatie, of eigenlijk voor elke relatie . Een hond moet in je leven passen en is een grote commitment en verantwoordelijkheid voor jaren. Hier moet je bewust voor kiezen, klaar voor zijn en ruimte voor hebben in je leven.

Don’t Pup kopen met buitenlands paspoort
Koop nooit een pup met een buitenlands paspoort. Pups mogen wettelijk pas vanaf 15 weken een landsgrens over. Als een pup een buitenlands paspoort heeft, heb je te maken met hondenhandel.

Don’t Hond kopen bij twijfel
Koop nooit een pup als je denkt dat je met hondenhandel te maken hebt. Hondenhandel bestaat omdat mensen dit helaas nog steeds doen. Je ‘redt’ misschien dat ene hondje, maar als je geld betaalt aan hondenhandelaren dan ben je de motor achter deze vreselijke business. Doordat er voor zielige hondjes betaald wordt, bestaat de hondenhandel; doe hier dus nooit aan mee!

Do Gesocialiseerde hond uit het buitenland
Als je een hond uit het buitenland wilt adopteren, doe dit dan pas nadat deze hond bij een gastgezin gesocialiseerd is. De meeste honden uit het buitenland moeten nog veel leren of hebben een nare tijd gehad waar ze nog van moeten herstellen, dat kan het beste in een gastgezin met ervaring en bij voorkeur ook andere honden.

Do Neem tijd voor een pup
Neem minimaal een paar weken vakantie op als je een pup aanschaft en plan met het hele gezin een puppycursus in voor de komende maanden. Wees voorbereid op plas, poep en sloopschade in huis door het nieuwe gezinslid. Zindelijkheidstraining betekent korte nachten en veel ongelukjes in huis.

Do Ga voor een (jong)volwassen hond
Overweeg een (jong) volwassen hond in plaats van een pup aan te schaffen. Een volwassen hond heeft veel voordelen; ze zijn vaak al zindelijk, gehoorzaam en het is beter in te schatten of er een klik is met de aankomende baasjes. Het karakter van een pup is moeilijker in te schatten door het schattige puppy gedrag.

Do Maak een melding
Een hond uitkiezen is een grote verantwoordelijkheid en moet altijd weloverwogen gebeuren, doe dit nooit in een opwelling of omdat je een hondje zielig vindt. Maak hierin de juiste keuze, dan heb je een kameraad voor het leven en voorkom je dat je hondenhandel financiert en mogelijk maakt. Als je denkt te maken te hebben met (malafide) hondenhandel, doe dan geen zaken met deze handelaar en meld het bij de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming, de NVWA én de (Dieren)Politie.

Deze artikelen zijn geschreven door Piet voor het dierenmagazine #samenvoordieren van Stichting DierenLot, via deze link zijn de #samenvoordieren magazines te lezen.