Vlooien en teken (#samenvoordieren)

Er zijn nog steeds mensen die vinden het het normaal of natuurlijk is dat honden en katten vlooien hebben. Ik vraag mij dan altijd af of deze mensen het ook normaal vinden dat zijzelf parasieten hebben zoals luizen en schaamluizen. Het is fijn om vrij te zijn van parasieten, voor ons, maar ook voor honden en katten, die zijn immers ook onderdeel van het gezin. Sinds enkele tientallen jaren zijn parasieten bij mensen en dieren goed te bestrijden, dit scheelt ons veel pijn, ongemak en ziektes. Laat mij je meenemen in de wereld van de bijtende en stekende bloeddrinkers, hoe hun cyclus precies verloopt, hoe je een infectie kan voorkomen en waarom dit belangrijk en fijn is om te doen.

Vlooien
De hondenvlo is zeer zeldzaam, dat geldt trouwens ook voor de mensenvlo. Het is de kattenvlo die onze honden en katten lastig valt. Vlooien bijten hun gastheer, dit voelt als een speldenprik, en gaan bloed drinken. Ze stoppen niet met drinken als hun maagdarmkanaal vol is, ze blijven doordrinken en poepen het halfverteerde bloed weer uit. Deze vlooienpoep met half verteerd bloed is namelijk voedsel voor hun larven die in de omgeving van hun gastheer leven, met name in vloerkleden, kieren, mandjes, op de bank en in bed als je huisdier daar komt. Een kattenvlo legt zo’n 2000 eitjes in haar leven, dit worden larven die dus op de vlooienpoep leven, vervolgens worden de larven poppen, deze poppen kunnen maanden in een soort slaapstand overleven. Als er een tijd geen gastheer in de buurt is, blijven deze poppen daar geduldig op wachten, zodra ze trillingen voelen, komen de volwassen vlooien uit de pop tevoorschijn en is de cyclus rond. Vlooien zijn ook een vector voor lintwormen, als een hond of kat een vlo vangt en deze kapot bijt, dan krijgen ze lintwormeieren binnen en zullen zich lintwormen ontwikkelen in de darm. Het hebben van vlooien is pijnlijk, kan bloedarmoede veroorzaken en veroorzaakt een infectie met lintwormen, daarnaast zijn veel honden en katten allergisch voor vlooien, waardoor deze zich na een vlooienbeet kapot krabben en lelijke huidinfecties kunnen krijgen.

Teken
Teken zijn kleine spinachtigen die in bomen, struiken en in hoog gras wachten totdat er een gastheer langsloopt. Ze laten zich vallen als ze CO2 ruiken, onze uitademingslucht. Vervolgens klauteren ze over onze kleren of door de vacht van dieren naar plekken waar de huid dun is, zoals in de oksels, liezen, de kop of achter de oren. Ook teken gaan dan bloed drinken, maar dit is in tegenstelling tot vlooien niet pijnlijk voor de gastheer. De steeksnuit prikt door de huid en de teek spuugt zijn speeksel in de gastheer; dit teken speeksel werkt pijnstillend, voorkomt dat het bloed stolt en kan ziektekiemen en parasieten bevatten zoals Borrelia (ziekte van Lyme) en Babesia (tekenziekte).

Voorkomen
Door je hond(en) en kat(ten) te behandelen tegen vlooien en teken voorkom je een pijn, ziektes en (bij vlooien) een infectie in je huis. Als je namelijk eenmaal vlooien in je huis hebt, dan duurt het maanden voordat het laatste eitje via een larf een pop is geworden, een volwassen vlo en zal als volwassen vlo pas na contact met een behandeld dier doodgaan. Vlooien en teken zijn te voorkomen met pipetjes in in de nek te geven, vlooien- en teken bandjes en tegenwoordig ook met tabletten voor honden die soms wel enkele maanden werken. Ik krijg vaak de vraag of dit gif is, en of het geen kwaad kan om dit aan je dier te geven. Vlooien en tekenmiddelen zijn giftig, maar niet voor gewervelden, ze zijn giftig voor vlooien en teken. Doordat deze middelen giftig zijn voor vlooien en teken, werken ze tegen vlooien en teken. Geeft altijd een middel in de juiste dosering (gewicht) en voor het bedoelde dier (dus geen honden middelen aan katten geven). Overleg bij twijfel met je dierenarts of dierenspeciaalzaak. Door onze centrale verwarming en het warmer worden van ons klimaat kan de vlooien en teken cyclus het hele jaar doorgaan, ik adviseer dus om het hele jaar te behandelen om je dieren vrij van parasieten te houden.
Er wordt ook keramische kralen, karnemelk en zelf met knoflook (dit is wél giftig voor honden en katten!) tegen vlooien en teken ingezet, wellicht zal dit vlooien en teken wat afschrikken, maar om volledig vrij te zijn van parasieten adviseer ik geregistreerde en veilige middelen. Dat zou ik voor mezelf ook willen als ik last van parasieten zou hebben.

Controleren
Voel goed en regelmatig in de oksels, het lichaam en de kop van hond en kat naar teken, als je er eentje ziet, verwijder deze dan. Ook al is je dier behandeld, hoe eerder je een teek verwijderd, hoe minder bloed hij kan drinken.
Vlooien kan je in de vacht zien lopen als er veel op je huisdier zitten, als het er maar een paar zijn, dan vind je soms alleen de vlooienpoep. Kam je hond of kat goed met een vlooienkam, als je dan kleine zwarte stipjes in je kam vindt, leg deze op een natgemaakt WC papier of keukenrol, als deze dan uiteenvallen en het papier oranje/ bruin verkleurt, dan is dit half verteerd bloed (=vlooienpoep) en dus zitten er vlooien op je huisdier.
Waarschijnlijk heb je jeuk gekregen van het lezen van dit artikel, mijn excuses daarvoor, maar het is wel fijn dat je kan verplaatsen in wat onze huisdieren voelen als ze last van parasieten hebben, ik hoop dat ik je overtuigd heb om pijn, jeuk en ziektes te voorkomen.

Deze artikelen zijn geschreven door Piet voor het dierenmagazine #samenvoordieren van Stichting DierenLot, via deze link zijn de #samenvoordieren magazines te lezen.