De jaarlijkse controle en vaccinaties (#samenvoordieren)

Waarom de jaarlijkse controle zo belangrijk is
Moet je hond of kat nu echt elk jaar naar de dierenarts? Wij gaan toch ook niet elk jaar naar de huisarts? En dat vaccineren elk jaar, is dat nu wel nodig? Dierenarts Piet Hellemans is heel duidelijk. De jaarlijkse controle is volgens hem zeer nuttig en nodig, zelfs belangrijker dan de jaarlijkse vaccinatie.
Bij een auto is een APK verplicht, hier worden cruciale onderdelen (met name qua veiligheid) nagelopen in je auto en als deze niet voldoen aan de eisen, moet er actie ondernomen worden. De bandenspanning, olie en het tanken dat kunnen we zelf bijhouden door het jaar heen, maar één keer per jaar een expert die je auto naloopt en problemen ontdekt voordat ze tot ongelukken leiden is zeer nuttig voor je veiligheid en levensduur van de auto.

Voor het te laat is
Honden en katten zijn natuurlijk geen auto’s maar ik zie wel gelijkenissen qua onderhoud en het voorkomen van problemen. Het algemeen functioneren zoals de voeding en wormen- en vlooienbehandelingen kan je allemaal heel goed zelf als baasje. Maar laat één keer per jaar de expert (je dierenarts) je dier van neus tot staart nalopen, bespreek het functioneren, het gewicht en de zaken die jou als baasje zijn opgevallen. Gebitsproblemen, een hartruis of een tumor kunnen zo ontdekt worden vóórdat het dier er echt last van heeft of dat het ziekteproces al zo ver gevorderd is dat (een deel van) het dier niet meer te redden is.
Het gebeurt vaak in de praktijk dat bij dieren zonder klachten tijdens de jaarlijkse controle problemen ontdekt worden, die dan nog goed te behandelen zijn, waardoor de dieren niet-ziek worden en nog jaren gezond blijven. Uiteraard ga je met je huisdier naar je dierenarts als je je zorgen maakt om je huisdier, maar dan zijn er vaak al klachten, dus dit voor zijn door de jaarlijkse controle kan veel ellende en dierenleed voorkomen. Een dierenarts ziet meer dan jij als baasje, net als dat een automonteur ook meer ziet aan jouw auto.

Jaarlijkse vaccinaties
En hoe zit dat met de jaarlijkse vaccinaties, zijn deze ook ieder jaar nodig? Nee, als je qua financiën moet kiezen tussen de jaarlijkse controle en jaarlijkse controle mét de vaccinatie, dan adviseer ik om de vaccinatie over te slaan en voor alleen de jaarlijkse controle te kiezen. Toch is ook het vaccineren natuurlijk van belang. Het is immers een van onze beste manieren om ziekten (en sterfte) te voorkomen. Bij jonge dieren moet de afweer opgebouwd worden door vaccinaties te herhalen, daarna moet er met enige regelmaat een boostervaccinatie gegeven worden om de afweer weer alert te maken. Uit onderzoek is gebleken dat bij de gemiddelde hond en kat de vaccinaties langer dan één jaar bescherming bieden; daarom is jaarlijks vaccineren niet van levensbelang.

Grote en kleine vaccinatie’s
Om de gemiddelde hond of kat goed te beschermen vaccineren de meeste dierenartsen nu alternerend (met vaste regelmaat): honden en katten krijgen een keer per drie jaar de grote vaccinatie (tegen meerdere ziektekiemen) en de twee jaren daarna de kleine vaccinatie (bij de hond tegen Leptospirose en bij de kat tegen het herpes- en calicivirus. Dit geeft in de regel voldoende bescherming. Wil je nu precies weten wanneer jouw huisdier weer zijn kleine of grote vaccinatie nodig heeft, dan kan je het bloed laten onderzoeken met bijvoorbeeld de VacciCheck, hier worden antilichamen tegen bepaalde ziektes waartegen wij vaccineren gemeten en kan een op-maat-vaccinatie advies gegeven voor jouw dier. De ziekte van Weil (Leptospirose) is helaas niet te controleren met de VacciCheck en moet dus wel jaarlijks aan honden gegeven worden. De Rabiës vaccinatie (verplicht als je met je dier naar het buitenland gaat) moet wettelijk ook nog steeds gegeven worden; gelukkig geldt wel voor de meeste landen nog maar een keer per drie jaar.

Baasje bepaalt
Jij bent als baasje het belangrijkst in het signaleren van problemen of veranderingen bij jouw dier(en), dus trek aan de bel bij je dierenarts als je iets niet vertrouwd en laat hem of haar een keer per jaar je hond of kat preventief controleren. Hierdoor voorkom je problemen en ziektes, vaak nog voordat jouw dier er (echt) last van heeft. Niemand wil toch met een rokende motor op de vluchtstrook komen te staan, als dit te voorkomen is?

Deze artikelen zijn geschreven door Piet voor het dierenmagazine #samenvoordieren van Stichting DierenLot, via deze link zijn de #samenvoordieren magazines te lezen.