Het gebit (#samenvoordieren)

Februari hebben we uitgeroepen tot de maand van het gebit en de gebitsverzorging van onze huisdieren. Veel dierenartspraktijken geven deze maand korting op gebitscontroles en -behandelingen.
Waarom is dit nu zo belangrijk dat wij hier ieder jaar een hele maand aandacht aan schenken? We hebben toch ook geen maand van de oren, pootjes of darmen van onze huisdieren?
Wij gaan één of twee keer per jaar naar de tandarts, en als we tand- of kiespijn hebben gaan we eerder of vaker. Daarnaast poetsen wij onze tanden twee keer per dag, hiermee poetsen bij tandplak weg en voorkomen wij dat tandplak tandsteen kan worden. De gebitten van de meeste honden en katten worden (helaas) niet gepoetst en last van het gebit is niet altijd even duidelijk

Tand- en kiesproblemen kunnen geleidelijk ontstaan en zijn in de regel pijnlijk. Als een kies pijn doet, dan zal je hond of kat met die kies minder kauwen. Hierdoor zal er meer tandplak en tandsteen ontstaan rond de pijnlijke kies. Door tandsteen raakt het tandvlees ontstoken en zal terugtrekken, als het kaakbot dan bloot komt te liggen, zal het kaakbot en de tandwortel ontstoken raken. Een wortel of kaakbotontsteking is zeer pijnlijk, als deze ontsteking te lang aanwezig zullen de bacteriën door de lymfeklieren heen breken en kunnen bloedvergiftiging en infecties aan de hartkleppen, nieren en lever geven, met alle gevolgen van dien…
Dit is bij mensen én bij dieren het geval. Hoe eerder je een gebitsprobleem ontdekt, hoe minder pijn of last je huisdier heeft en hoe makkelijker het op te lossen en hoe kleiner de kans op complicaties. Voor mij is een patiënt nooit te oud of ziek om een gebitsbehandeling te ondergaan; als er rotte tanden of kiezen zijn, dan moeten deze onder narcose eruit gehaald worden. Natuurlijk zit er een groter narcose risico bij oude of zieke dieren, maar als je deze dieren niet laat behandelen dan laat je ze langzaam wegrotten vanuit hun bek.

Wat kan je zelf doen om het gebit van hond of kat te controleren en gezond te houden?

  • Poetsen; poets de tanden van hond en kat. Dit is de beste manier om het gebit gezond te houden. Dit hoeft niet iedere dag, twee keer per week is vaak al genoeg en je hoeft alleen de buitenkant van de tanden te poetsen. De binnenkant van de tanden wordt door de tong schoongehouden. Bij je dierenarts en op Youtube kan je instructies krijgen hoe je dit goed en fijn voor dier en baas kan doen

  • Let goed op het kauwen van je huisdier; wordt er goed gekauwd? Wordt er links én rechts gekauwd? Als brokjes of traktaties in één keer doorgeslikt worden, kan dit duiden op een kiesprobleem

  • Geur; een honden- of kattenbekje ruikt zelden naar bloemetjes, maar de bek of adem van hond of kat stinkt, komt dit waarschijnlijk door een ontsteking of rotte kies of tand. Door regelmatig aan de adem te ruiken, leer je jezelf hoe de bek ruikt als je hond of kat gezond is en merk je een verslechtering van de geur op.

  • Controleer het tandvlees; dit hoort roze te zijn en aan te sluiten aan de tanden en kiezen. Bij roodheid of teruggetrokken tandvlees is er een probleem

  • Controleer de lymfeknopen; bij de kaaktakken (plaatje) zitten de mandibulaire lymfeknopen. Deze worden aan één of twee kanten groot als er een ontsteking in het kopgebied is, dat kan komen door een ontsteking in de bek, maar ook door een oorontsteking bijvoorbeeld. Sowieso goed om te weten dus waar deze zitten en hoe ze horen te voelen.

  • Bij de jaarlijkse controle door je dierenarts zal hij of zij ook het gebit controleren, vraag altijd even of het goed is het het gebit van je trouwe maatje. En kijk even wat je dierenarts of dierenwinkel extra aanbiedt in februari

De pijn of last van een gebitsprobleem ontstaat vaak geleidelijk en zal na een gebitsbehandeling snel over zijn. Uiteraard zal je huisdier na het trekken van een tand of kies wat pijn hebben, maar ze zullen elke volgende dag zich beter voelen en minder pijn hebben. Wij horen vaak dat dieren na een gebitsbehandeling meer spelen, minder slapen en vrolijker en actiever zijn, en daar doen we het voor.

Deze artikelen zijn geschreven door Piet voor het dierenmagazine #samenvoordieren van Stichting DierenLot, via deze link zijn de #samenvoordieren magazines te lezen.