Nagelverzorging hond, kat en konijn (#samenvoordieren)

De nagels van onze huisdieren groeien hun hele leven door en de groei van de nagels moet door gebruik er genoeg afslijten om problemen te voorkomen. Als nagels te lang zijn, kan er niet meer goed gelopen worden, de gewrichten van de pootjes moeten andere hoeken en bewegingen maken waardoor mankheid kan ontstaan. Nagels kunnen blijven hangen, afscheuren, inscheuren of zelfs in de zoolkussentjes groeien.
Of je nu honden, katten, konijnen of cavia’s hebt, het is fijn voor je huisdieren als je de nageltjes regelmatig controleert en indien nodig onderhoudt.

Hond
Als honden veel wandelen en rennen op een harde ondergrond, dan slijten de nageltjes meestal genoeg en hoeven ze zelden geknipt te worden. Honden met een afwijkende pootstand en de duimpjes bij de voorpoten en eventuele Hubertusklauwen zullen minder of zelfs niet slijten en moeten regelmatig gecontroleerd worden.
Als een hond recht op alle vier z’n poten staat, dan moet er net een beetje ruimte tussen de nagels en de vloer zitten, je kan een papiertje tussen de nagels en de vloer schuiven zonder dat je de nagel raakt. Als je dit papiertje niet tussen de nagels en de vloer kan schuiven, dan zijn de nageltjes te lang en moet er een stukje vanaf.

Kat
De nagels van katten groeien rond, als deze te lang worden zullen ze dus met hun scherpe punt in het pootje (meestal in de zoolkussentjes) groeien. Dit is zeer pijnlijk en moet je uiteraard voorkomen. De meeste katten onderhouden zelf hun nagels door te krabben met hun voorpoten aan krabpalen (of meubels), de nageltjes van de achterpoten slijten door te rennen en klimmen. Oudere katten rennen krabben vaak minder, dus hier kunnen de nageltjes te lang groeien. Als je bij een kat de nagels hoort tikken als ze op een harde ondergrond lopen, dan zijn de nagels te lang en kunnen ze niet meer in hun geheel ingeklapt worden en moet er een puntje vanaf geknipt worden.
De nagels van katten hebben de vorm van een driehoek (de basis, aan het nagelbed) en dit eindigt in een scherpe punt. De punt kan er altijd veilig en zonder problemen afgeknipt worden, en is meestal de oplossing van het probleem.
Knip de nagels van je kat niet als het niet nodig is, katten hebben hun nagels ook nodig om te klimmen en om zich te verdedigen tegen soortgenoten bijvoorbeeld.
Als katten met hun nagels aan kleedjes of kleding blijven hangen, dan zijn de puntjes van de nagels vaak gerafeld, knip dit rafelige puntje dan af.

Konijnen en cavia’s
Waar de nagels van honden flauw rond groeien, en die van katten in een cirkel, groeien de nagels van konijnen en cavia’s (behalve bij de voorpootjes van cavia’s, die groeien wel rond) vrij gestrekt, dus met amper een kromming.
Konijnen en cavia’s die veel lopen, graven of regelmatig op een harde ondergrond lopen zullen de nagels genoeg slijten.
De nagels van konijnen zijn te lang als de nagels uit de pootbeharing uitsteken, dit deel kan afgeknipt worden. Bij cavia’s groeien de nageltjes aan de voorpootjes in een cirkel of zelfs als een kurketrekker als ze veel te lang zijn en hier moet je even goed opletten tot waar “het leven” loopt en hier 2 mm vandaan blijven met het knippen. De nagels van de achterpootjes bij cavia’s groeien gestrekt net als bij konijnen, ook hier even goed kijken tot waar het leven loopt voordat je knipt

Het knippen; do’s

  • Gebruik goede schaar voor dierennagels (een kattennagelschaar voor kleine honden, katten, konijnen en cavia’s en gebruik een nageltang voor middelgrote tot grote honden).

  • Zorg voor goed licht; hierdoor kan je (ook bij donkere nagels) goed zien tot waar het leven loopt. Door een felle lamp achter de nagel te houden is dit het beste te zien.

  • Laat altijd 2 mm nagel tussen “het leven” en waar je knipt, hierdoor is het knippen niet pijnlijk en gaat het nageltje niet bloeden

  • Laat iemand je helpen met het vasthouden zodat het dier het pootje niet terug kan trekken tijdens het knippen.

  • Beloon je hond/ kat/ konijnen of cavia’s na het knippen

Het knippen; don’ts

  • Gebruik geen nagelscharen voor mensen of andere tangetjes

  • Knippen is knippen, als je te zacht knipt dan klem de nagel vast en trek je aan de nagel, zeker als het dier z’n poot terugtrekt. Dit is heel pijnlijk en zal het nagel knippen tot een gevecht maken.

  • Geen paniek als je per ongeluk een keer te diep knipt, dit is vervelend en pijnlijk maar niet het einde van de wereld.

  • Wacht niet te lang met de nagels knippen, als nagels te-lang-te-lang-zijn, dan zal het leven ook verder doorgroeien en wordt het knippen moeilijker en het kunnen er poot afwijkingen ontstaan.

Wat kan er misgaan en wat doe je dan
Als je per ongeluk te diep knipt en het leven raakt, is dit pijnlijk en vervelend maar geen reden tot paniek. Wikkel een watten pluisje om de nagel heen en laat het bloed daar rustig in stollen. Er kan zich dan een stolsel vormen en het pluisje valt eraf of kan je het eraf halen. Pas op dat je hond of kat het watje met bloed niet opeet.
Als je het bloedende nageltje steeds af dept ipv een pluisje er omheen wikkelt, dan haal je elke keer ook het solsel weg wat er juist voor moet zorgen dat het bloeden stopt, een pluisje watten eromheen zal de stolling juist bevorderen.
Nagels kunnen door een ongeval of als ze vast komen te zitten breken, inscheuren of zelfs afscheuren. Dit is altijd pijnlijk en zal ook het lopen pijnlijk maken en kan dus mankheden veroorzaken. Vaak is het verstandig om een gescheurde of gebroken nagel 48 uur te laten zitten, zodat er een stolsel kan ontstaan in de breuk of scheur en dat deze na 48 uur pas ingekort wordt. Dit hangt uiteraard van meerdere factoren af en bij twijfel is het altijd verstandig om langs je dierenarts te gaan voor advies, behandeling en eventuele pijnstilling.

Ontnagelen
In sommige landen mogen katten nog ontnageld worden, hierbij worden de laatste kootjes van de tenen van de pootjes (meestal alleen van de voorpootjes) geamputeerd. Gelukkig is dit in Nederland (en steeds meer andere landen) verboden. Ontnagelen wordt gedaan om katten zogenaamd veilig met kinderen te kunnen laten spelen en om krabschade aan meubels te voorkomen.

Deze artikelen zijn geschreven door Piet voor het dierenmagazine #samenvoordieren van Stichting DierenLot, via deze link zijn de #samenvoordieren magazines te lezen.