Voedselallergie (#samenvoordieren)

In mijn vorige artikel heb ik de essentie van een omgevingsallergie uitgelegd, een andere grote groep van allergieën is de voedselallergie.
Net als allergieën bij mensen kan een voedselallergie op ieder moment in het leven van een dier optreden (en evt. ook weer overgaan). Regelmatig zegt een baasje tegen mij dat als ik hun dier van een voedselallergie verdenk, dat dit het probleem niet kan zijn omdat ze bepaalde voeding al hun hele leven eten en er nooit last van hadden. Helaas kan een allergie dus ook ineens optreden op voedsel wat ze al hun hele leven eten.

Eiwitten
De allergische reactie is meestal op een dierlijk eiwit (en in mindere mate op eiwitten van granen), dus zal er gewisseld moeten worden van de eiwitbron op hypoallergene voeding gegeven moeten worden. Bij hypoallergene voeding van de dierenarts zijn de eiwitten zo bewerkt dat er geen allergische reactie op zal plaatsvinden. Omdat het helaas nog niet mogelijk om te testen voor welk eiwit een dier allergisch is, is het dus beter om bij een verdenking van een voedselallergie te wisselen naar hypoallergene voeding in plaats van ander voer te proberen, misschien zit daar namelijk ook het (of een) eiwit in waar het dier allergisch voor is.
Daarnaast moet dit dieet zeer strikt gegeven worden, je mag er dus niets naast voeren (ook geen stukje kaas, iets wat op de grond gevallen is of een honden/ katten snoepje dus) om de klachten te laten verdwijnen. Het is helaas zelfs zo dat één verkeerd stukje voeding tot 6 weken klachten kan geven.

Symptomen voedselallergie
Meestal zijn de klachten bij een voedselallergie jeuk, dat kan subtiel beginnen met wat meer krabben, regelmatig oorontstekingen, ontstoken huid tussen de teentjes of ontstoken anaalkliertjes tot aan dieren die gek worden van de jeuk en zich helemaal kapot krabben. Als de huid kapot gelikt of gebeten wordt, zal er vaak ook een bacteriële of gistinfectie van de huid optreden en moet deze ook behandeld worden.
Het is daarom om verstandig om te voorkomen dat dieren zichzelf beschadigen bij heftige jeuk, bijvoorbeeld door hen een kraag om te doen. Maar realiseer je goed da tdit nooit de oplossing is van een voedselallergie, het is symptoombestrijding en voorkomt alleen tijdelijk dat er geen complicaties optreden. Jeuk is in veel opzichten erger voor dieren dan bijvoorbeeld pijn, dus ga altijd op zoek naar de oorzaak van de jeuk en pak deze aan. Als de jeukklachten symmetrisch zijn, dus beide oren zijn regelmatig ontstoken, of een dier likt/ bijt veel aan meerdere pootjes dan kan dit door een voedselallergie komen.
Soms is de jeuk ook tijdelijk met een zalf te onderdrukken maar de klachten komen van binnenuit, dus een behandeling van buitenaf is ook symptoombestrijding en lost het probleem niet volledig op.
Andere klachten die bij een voedselallergie kunnen ontstaan zijn verteringsproblemen zoals meer ontlasting en dunnere ontlasting (diarree) of regelmatig overgeven. Verteringsproblemen zien we ook vaak bij een voedselintolerantie, dat is technisch gezien iets anders dan een voedselallergie maar zal vaak ook verbeteren met het strikt geven van hypoallergene voeding.

Parasieten behandelen
Als een dier last van jeuk heeft, zal de eerste controle van een dierenarts op vlooien zijn. Vlooien (en evt. een vlooienallergie; zie mijn vorige artikel) komen vaker voor dan voedselallergie dus hier zal dan de focus van de dierenarts op liggen om dit uit te sluiten. Als je als baasje al je dieren continue en preventief behandeld tegen vlooien, dan kan kunnen vlooien (of dus een vlooienallergie) zo goed als uitgesloten worden en zal je dier dus eerder behandeld kunnen worden en eerder van de jeuk af zijn.
Hetzelfde geldt bijna voor verteringsproblemen, dan willen dierenartsen maagdarmwormen uitsluiten als de veroorzaker, dus regelmatig je dieren ontwormen kan ook sneller tot een diagnose lijden en zal je dier eerder van de klachten af zijn

Alternatieve eiwitbronnen
Naast het strikt voeren van hypoallergene voeding van je dierenarts, kan een voedselallergie eventueel ook voorkomen als je andere eiwitbronnen voert zoals vegetarische voeding of voeding op basis van insecten eiwitten. De meeste voedselallergieën zijn tegen dierlijke eiwitten met rund, lam en gevogelte als de grootste groep, en eiwitten in granen komen daarna als veroorzakers, dus deze vermijden in voeding bij dieren met een voedselallergie kan het probleem eventueel ook oplossen. Maar eerst strikt op hypoallergene voeding heeft dus de voorkeur en één verkeerd eiwit in de voeding kan dus weken lang weer klachten geven.
Vooralsnog zijn er eigenlijk medicijnen waarmee een voedselallergie behandeld kan worden, het voorkomen van het eten van verkeerde eiwitten is dus de enige optie voor dieren met een voedselallergie.

Deze artikelen zijn geschreven door Piet voor het dierenmagazine #samenvoordieren van Stichting DierenLot, via deze link zijn de #samenvoordieren magazines te lezen.