Buitenlandse parasieten bij de hond (en kat) (Vakblad Dierenhulpverlening)

Honden (en katten) uit het buitenland of die ooit in hun leven eens in (sub)tropische gebieden zijn geweest, kunnen daar parasieten en ziektes opgelopen hebben. Soms duurt het jaren voordat zo’n ziekte zich pas klachten geeft. Ik wil graag de meest voorkomende en heftige ziektes bespreken en wat ik denk dat verstandig om ertegen te doen qua onderzoek en behandeling.
Katten zijn veel minder gevoelig voor deze ziektes, van deze opsomming zijn ze eigenlijk alleen gevoelig voor de hartwormen, en dan zien we daarbij ook amper problemen ontstaan, dit zijn dus met name hondenziektes en -problemen.

Ehrlichia
In caribische gebieden wordt dit ook wel karpattenziekte genoemd omdat het overgedragen wordt door teken (karpatten). Dit is een eencellige parasiet die bloedingen (uit de neus, in de huid en met de urine bijvoorbeeld) veroorzaakt, er kunnen niet verklaarbare ontstekingen ontstaan, vergrote lymfeknopen, sloomheid en koorts.
De parasiet is gelukkig goed te bestrijden met antibiotica (doxycycline) maar beter nog is om besmetting te voorkomen door dieren goed tegen teken te behandelen als ze in (sub)tropische gebieden zijn.

Brucella
Dit is een bacterie die ontstekingen aan de testikels en een abortus kan veroorzaken. Het is een aangifteplichtige ziekte in Nederland onder andere omdat het een zoönose is.
Op basis van een kweek kan gekeken worden voor welk type antibiotica de bacterie gevoelig is, echter als de antibiotica kuur niet aanslaat zal de hond ingeslapen moeten worden.
Infectie is niet te voorkomen en vindt via urine en speeksel onder andere plaats.

Babesia
Babesia is een eencellige parasiet, die door teken wordt overgedragen. Honden die hiermee geïnfecteerd zijn zullen bloedarmoede, sloomheid, koorts en ontstekingen kunnen vertonen. Er zijn middelen die per injectie geven moeten worden die de Babesia parasiet kunnen doden, dit zijn helaas wel pijnlijke injecties en deze zijn niet altijd voorradig in Nederland. Door goede tekenbestrijding is infectie te voorkomen.

Leishmania
Leishmania is ook een eencellige parasiet, die door zandvliegen wordt overgedragen. Honden met Leishmaniose vertonen vaak huidproblemen, nierproblemen, gewichtsverlies, vergrote lymfeknopen, bloedingen (uit de neus, in de huid en met de urine bijvoorbeeld) en ontstekingen in gewrichten waardoor deze groter worden en er mank gelopen wordt.
Infectie is te voorkomen door middelen te geven die beschermen tegen zandvliegen; sommige tekenbanden, pipetten of tabletten beschermen ook tegen zandvliegen.
Leishmania is niet te genezen maar er zijn wel medicijnen die de parasiet onderdrukken die in overleg met je dierenarts gegeven kunnen worden, sommigen daarvan kan je het beste dagelijks geven, anderen bij een opleving van de parasiet, of een combinatie hiervan

Hartworm
Dit zijn wormen die in de bloedbaan en uiteindelijk in het hart van honden en dus soms ook bij katten leven. Stekende muggen kunnen de wormpjes overdragen. Het hart zal verzwakken en aftakelen, als deze veranderingen eenmaal opgetreden zijn is hier geen genezing van mogelijk, evt. wel behandeling met hartmedicatie.
Infectie is niet te voorkomen maar gelukkig wel goed te behandelen door dieren in deze gebieden regelmatig te ontwormen, bij voorkeur elke twee weken. Veel ontwormingsmiddelen die wij hier ook geven tegen spoel- en lintwormen werken ook tegen hartwormen. Maar je doodt hiermee dus de hartwormen die evt. al in de hond (of kat) zitten en voorkomt dus geen infectie, net als bij het behandelen van spoel- en lintwormen dus.
(Sub)tropische gebieden beginnen tegenwoordig al vanaf de breedtegraad van Parijs en met de opwarming van de aarde zien we deze grens steeds verder naar het noorden optrekken. Mijn opsomming van (sub)tropische parasieten is niet volledig maar geeft hopelijk wel inzicht in de risico’s en zal een alarmbel in het hoofd doen afgaan als een hond met een buitenlandse historie één of meerdere van bovengenoemde klachten vertoont.
Ik adviseer om dieren in (sub)tropische gebieden goed te beschermen tegen vlooien en teken, en dit dan met een middel te doen dat ook werkt tegen zandvliegen (ivm Leishmania). Ontworm ze ook vaker dan de gebruikelijke 4x per jaar en met een middel dat ook tegen hartwormen werkt, bij voorkeur elke 2 weken tot 2 weken na thuiskomst.
Als een hond met een buitenlandse historie (ook al was dit een weekje Zuid Frankrijk 8 jaar geleden dus) één van de volgende klachten vertoont: verhoging, manken, dikke gewrichten, spontane bloedingen uit de neus of in de urine, dikke lymfeklieren, onverklaarbare sloomheid, ineens zich als als een oude hond gaan gedragen, huidproblemen of bleke slijmvliezen heeft, laat hem of haar dan testen op bovengenoemde ziektes. Dierenartsen vergeten een buitenlandse historie wel eens goed door te vragen, help hen hier dus mee door het te noemen als dit het geval is. Dat veel ellende en zelfs levens redden.

Als je zelf een hond uit het buitenland hebt of buitenlandse honden opvangt kan je er ook voor kiezen om sowieso op de meest voorkomende ziektes te testen en te behandelen indien ze positief testen en dus nog voordat er klachten ontstaan.
Maar zoals ik wel vaker zeg, voorkomen is altijd beter dan genezen.

Deze EHBO artikelen zijn geschreven door Piet voor het Vakblad Dierenhulpverlening van Stichting DierenLot, via deze link zijn de Vakbladen Dierenhulpverlening te lezen.