Seniorencontrole bij dieren (#samenvoordieren)

Onze huisdieren worden sneller oud dan wij, we krijgen ze vaak als puppy of kitten in huis en na 10 of 15 jaar zijn onze geliefde huisdieren bejaard en zullen ook met senioren kwalen te maken hebben. Waar moet je als baasje rekening mee houden, wat moet je zelf in de gaten houden en hoe kan je een vinger aan de pols houden?
Bij senior mensen zijn het vaak de bloeddruk, ons hart en ons zenuwstelsel wat als eerste orgaansysteem minder goed functioneert en wat ondersteuning kan gebruiken. Bij senior honden zien wij veel gebitsproblemen en hartkwalen, bij de senior kat is de te snel werkende schildklier en een verminderde nierfunctie berucht, bij oude konijnen komen ook veel gebitsproblemen voor. Het is goed om deze organen of orgaansystemen in de gaten te houden en te laten controleren bij een seniorencontrole. Zeker als er klachten zijn die hierbij passen. Naast het minder-goed-functioneren van bepaalde orgaansystemen die aandacht of behandeling nodig hebben zal er ook algehele slijtage plaatsvinden als jouw huisdier een mooie hoge leeftijd bereikt, zoals staar van de lenzen en artrose in de gewrichten, ook hiervoor is ondersteuning soms nodig en fijn voor hun oude dag.

Goedaardige tumoren zoals wratten of vetbulten zie we ook meer bij oudere honden en het risico op kwaadaardige tumoren neem ook toe met de leeftijd, net als bij mensen.
De meeste goedaardige tumoren kunnen we bij oudere dieren laten zitten, tenzij ze er last van krijgen of als er andere problemen door ontstaan.
Als het goed is laat je jouw hond, kat of konijn al 1x per jaar controleren en eventueel vaccineren door je dierenarts. Wij dierenartsen zullen je dier dan lichamelijk onderzoeken en met de baasjes het functioneren van het dier te bespreken.
Dit is een goede vinger-aan-de-pols en regelmatig worden hier problemen ontdekt door de dierenarts voordat jij het als baasje hebt opgemerkt en waardoor een behandeling sneller kan plaatsvinden en leed of zelfs sterfte voorkomen kan worden. Bij een beginnend hartprobleem bijvoorbeeld is veel meer aan ondersteuning te doen dan wanneer er al klachten door het hartprobleem aanwezig zijn.

Soms zal het advies van de dierenarts zijn om nader onderzoek te doen, zoals een bloedonderzoek of een echo van het hart als er verdenking is van een probleem. Veel dierenartsen adviseren tegenwoordig ook om boven een bepaalde leeftijd sowieso een bloed- en/ of urineonderzoek te doen naar de belangrijkste orgaanfuncties als een senioren controle. Hiermee kan senioren je in een nog eerder stadium bepaalde (senioren)kwalen ontdekken en is ook verstandig om te laten controleren als jouw senior dier onder narcose moet bijvoorbeeld. De organen die gecontroleerd worden zijn van belang voor het omzetten en uitscheiden van de narcose middelen.
Als er geen afwijkingen uit dit bloed- en urineonderzoek komen, is het dan voor niets geweest? Ik vind van niet, goed nieuws is immers ook nieuws en ik vind het fijn om te weten dan mijn senior dieren geen onderliggende kwalen hebben.

Wat kan je nu zelf controleren, of wanneer is het verstandig om eerder met jouw senior dier naar je dierenarts te gaan dan te wachten tot de jaarlijkse controle?

  1. Als jouw senior huisdier ander gedrag gaat vertonen; als hij of zij bijvoorbeeld ineens veel meer op eten gefocust is, of het eten juist laat staan, op andere plekken in huis gaat liggen of minder wilt spelen/ bewegen kan dit duiden op een onderliggend probleem en is het verstandig een extra controle bij je dierenarts af te spreken.

  2. De hoeveelheid water die een dier drinkt zal toenemen bij veel orgaanproblemen en ook bij veel hormoonstoornissen. Bij veel hartproblemen,nier- of leverkwalen, hormoonstoornissen, ontstekingen en ook bij veel tumoren zal er vaak meer water gedronken worden en meer geplast. Het is dus verstandig om goed in de gaten te houden hoeveel jouw huisdier drinkt, dat kan je simpel doen door eens met een maatbeker het waterbakje te vullen en bij te houden hoeveel water er per dag gedronken wordt. Als een dier richting de 10% lichaamsgewicht gaat qua hoeveelheid water dat gedronken wordt, dan vind ik het verstandig om hem of haar goed te laten onderzoeken. 10% Van het lichaamsgewicht aan water drinken per dag is erg veel; bij een kat van 5 kg zal is dat dus 500 ml en voor een hond van 20 kg is het 2 L. Ga maar eens na hoeveel water jij per dag drinkt als je 10% van je lichaamsgewicht drinkt, als dat gebeurt, dan is er iets mis.

  3. Een derde parameter die je als baasje goed in de gaten kan houden is het gewicht van je huisdier. Weeg je hond, kat of konijn elke twee weken en als het lichaamsgewicht onbedoeld afgenomen is, kan dat een eerste aanwijzing zijn voor een onderliggend probleem. Qua gewicht vind ik 10% onbedoelde afname een duidelijk grens om bij je dierenarts aan de bel te trekken en je huisdier goed te laten onderzoeken.

Ouderdom is geen ziekte zeg ik altijd, maar het komt wel met gebreken. Veel oude dag kwalen gaan niet meer over, worden met de tijd erger en er komen meer kwalen bij. Maar vaak kan je met een behandeling, medicatie of een speciaal dieet jouw senior dieren ondersteunen.

Geniet van je oudere huisdieren, houd ze goed in de gaten en ga bij twijfel naar je dierenarts om hen te laten controleren.

Deze artikelen zijn geschreven door Piet voor het dierenmagazine #samenvoordieren van Stichting DierenLot, via deze link zijn de #samenvoordieren magazines te lezen.