Advies van Dierenarts Piet Hellemans, parasietenbestrijding bij hond en kat

Algemeen
Ziekten voorkomen, is beter dan ze te genezen. Ik ben geen luie dierenarts, maar ik vind het fijner als mijn patiënten gezond blijven en dat ik er niet pas bij gehaald word als de dieren al ziek zijn of ergens last van hebben. Parasieten kunnen heftige kwalen veroorzaken die voorkomen kunnen worden, daar wil ik graag wat advies in geven.

De meeste vlooienmiddelen werken tegen de volwassen vlooien, als je pas je dieren gaat behandelen als er al vlooien op je dier (en dus ook in je huis) zitten, dan kan het nog maanden duren voordat het laatste eitje uitgekomen is en je dieren, en je huis, vrij zijn van vlooien.

Honden en katten krijgen wormen door het opeten van vliegen (spoelwormen), door vlooien (lintwormen) en door contact met soortgenoten (beiden), dus ook binnenkatten kunnen last van wormen hebben!

Teken kunnen ziektes overdragen, met name in de (sub)tropische gebieden, dus deze wil je ook niet op je huisdieren. Vroeger kwamen vlooien (en teken) met name in de zomer voor, door onze centrale verwarming en de milde winters, komen ze nu het gehele jaar door en is het mijn advies om je dieren het hele jaar door tegen parasieten te beschermen.
Helaas zijn er ook mensen die vinden dat honden en katten parasieten horen te hebben, ik ben het daar niet mee eens, ik zie mijn dienen (en mijzelf!) liever vrij van parasieten. Middelen als knoflook, yoghurt en keramische kralen kunnen een afwerend effect hebben op sommige parasieten. Knoflook is echter ook giftig voor je kat of hond, naast dat het onvolledig werkt, zitten er dus ook risico’s aan. Ik adviseer bewezen en veilige middelen voor mens en dier te gebruiken.

Vlooien en teken
De makkelijkste, één van de volledigste en voordeligste oplossingen tegen vlooien en teken is de Seresto band. Dit is een vlooien- en tekenband die 7 tot 8 maanden werkt. De band moet 24/7 gedragen worden om effect te hebben en honden kunnen er mee zwemmen. Er zit een veiligheidssysteem in bij de kattenversie zodat deze band breekt of afgaat als een kat erin vast komt te zitten.
Er zijn drie varianten verkrijgbaar:
Seresto band voor katten
Small; voor honden onder de 8 kg
Large; voor honden boven de 8 kg

Wormen
Belangrijk bij het bestrijden van wormen is dat het middel tegen lint- en spoelwormen werkt en bij voorkeur ook tegen hartworm, zeker als je huisdier wel eens mee met vakantie is geweest. Ontworm je dieren 4x per jaar om last en ziektes door wormen te voorkomen. Schrik ook niet als er na een ontworming dode wormen worden uitgebraakt of uitgepoept, dit is de reden waarom we dit regelmatig moeten doen. No Worm Pro, is een volledig (werkt tegen lint-, spoel- en hartworm) en betaalbaar middel om je huisdieren goed te beschermen en problemen te voorkomen, er zijn meerdere varianten verkrijgbaar, ook weer afhankelijk van het gewicht van je huisdieren:
No Worm Pro kat; 2 tabletten voor katten vanaf 2 kg
No Worm Pro Hond Small; 4 tabletten voor honden vanaf 0,5 kg
No Worm Pro Hond Medium; 2 tabletten voor honden vanaf 5 kg
No Worm Pro Hond Large; 4 tabletten voor honden vanaf 5 kg
(let op dat je het juiste gewicht kiest!)

Heb je nog vragen? Neem gerust contact op via info@pieti8.site.transip.me.

antwoorden

Veel gestelde vragen aan Piet

Hier vind je de antwoorden op vragen die vaak aan Piet worden gesteld.
antwoorden