Nagelonderhoud bij je kat

Als je bij het lopen de nagels van een kat hoort, dan zijn deze te lang. Katten horen met het lopen hun nagels in te klappen en als deze te lang zijn, lukt dat niet meer en zal je de nagels horen als ze lopen op een harde ondergrond. Bij katten geldt ook dat de nagels van de achterpoten meer slijten door het afzetten ermee met het springen en klimmen. Gezonde en actieve katten zullen zelf hun nagels onderhouden met het krabben en klimmen. Zorg dat je goede krab en klim gelegenheden voor je kat in huis hebt, naast dat het goed is voor de nagels, de coördinatie en de conditie, vinden katten het ook erg fijn om te klimmen en hoog te zitten. Er zijn prachtige krab- en klimgelegenheden te koop tegenwoordig die ook nog eens mooi in je huis staan;

Of de wat kleinere opties

Als de nagels van je kat niet meer volledig ingeklapt kunnen worden, dan zijn ze te lang, en moeten ze geknipt worden, gebruik hiervoor een speciale nagelschaar. Als je het laatste kootje van de vingers of tenen bij een kat strekt dan klapt het nageltje uit en kan je het puntje eraf knippen. Bij katten nagels zitten de bloedvaten in het driehoekige deel van de nagels, het scherpe puntje kan je dus er vanaf knippen.

Nagelonderhoud bij je hond

Bij honden die vaak genoeg lopen en rennen op een verharde ondergrond, slijten de nagels in de regel genoeg en hoeven deze niet geknipt te worden. De nagels van de achterpootjes slijten wat harder omdat deze gebruikt worden om mee af te zetten. Bij een hond moeten (als hij recht staat; dus niet naar één kant leunt) de nageltjes net de grond niet raken. Dit is te controleren door bijvoorbeeld een visitekaartje onder de nagel te schuiven, als dat niet lukt, dan is dit nageltje te lang.

De duimpjes (aan de voorpootjes) en de Hubertusklauwen (aan de achterpootjes) raken de grond niet en moeten geknipt worden. Als een hond het fijn vindt om naast de fiets te rennen is dit uiteraard een goede manier om de nageltjes te laten slijten en conditie op te bouwen.
Knip de nagels van dieren met een speciale nagelschaar. Als je de nagel als een cirkel bekijkt, dan lopen de bloedvaten (=“het leven”) in de regel in het eerste ¼ van deze cirkel, als je dus iets meer dan ¼ cirkel van de nagel overlaat bij het knippen, dan knip je niet in het leven. Het is verstandig om vaker kleine stukjes af te knippen, dan in één keer te veel af te knippen.

Als nagels té lang, té lang zijn, dan zal het leven ook verder doorgroeien, is dat het geval dan is het verstandig om de nagels bij je dierenarts te laten knippen.
Beloon je hond altijd na het nagels knippen als het goed gegaan is, de meeste honden zullen het nooit leuk gaan vinden maar als ze erna een beloning krijgen, wordt het leuker voor hond en baas.

antwoorden

Veel gestelde vragen aan Piet

Hier vind je de antwoorden op vragen die vaak aan Piet worden gesteld.
antwoorden