Piet geeft je 10 tips tegen vuurwerk angst bij dieren waardoor jij het dragelijker kunt maken voor jouw hond of kat.

Tip 1

Laat een hond overdag goed en lang uit, in een gebied waar weinig vuurwerk wordt afgestoken. Ga niet tussen 22:00 en 2:00 met je hond naar buiten op Oudejaarsavond, dus laat hem/haar ervoor en erna evt. uit. Houd katten die normaal buiten komen, op Oudjaarsdag binnen.

Tip 2

Kalmeringsmiddelen en angstremmers op natuurlijke basis kan je geven als je dieren erg bang zijn, voorbeelden hiervan zijn:

> Renske Bach Bloesem Beloning
> No Stress Paste

Deze middelen hebben een kalmerend effect en halen de scherpe randen van de angst af, de dieren blijven wel bij bewustzijn. Bij hele heftige vuurwerkangst zijn er zwaardere middelen via je dierenarts te verkrijgen. Geef je dieren geen narcosemiddelen zoals Vetranquil (acepromazine), hierdoor verslappen de spieren maar de zintuigen blijven vaak wel werken, dus de dieren horen, zien en ruiken alles maar kunnen zich niet meer bewegen.

Tip 3

Doe je hond een tuig aan, waaruit hij/zij niet kan ontsnappen als ze plots schrikken van vuurwerk, en zorg dat jouw telefoonnummer om de halsband hangt. Geef je kat als deze buiten komt een kattenhalsband om, ook met jouw telefoonnummer eraan.

> Ruffwear Webmaster Harness
> Rogz Explore Hondentuig
> Rogz Beltz – AlleyCat

Tip 4

Als je hond of kat zich wilt verstoppen, zorg dan dat ze hier een fijne plek voor hebben. Het veiligst voelen ze zich in een hoek van een kamer of onder een afdakje, onder een bed of een tafel. Leg hier een mand of kussen neer en een bakje water. Het fijnst is dan een ruimte met weinig of geen ramen, rustige muziek (klassiek bijvoorbeeld) kan ook de vuurwerkgeluiden wat overstemmen.

Tip 5

Als je dier jou juist opzoekt voor steun, dan kan (moet) je dit uiteraard geven. Aaien of gewoon lekker tegen je aan liggen kan steun geven en rustgevend werken.

Tip 6

Controleer of de gegevens van de chip van je dier nog kloppen, mocht je hond of kat kwijt raken rond de jaarwisseling dan is een juiste registratie van de chip erg belangrijk. Een telefoonnummer om de halsband ook, maar deze kan kwijtraken, een chip niet. Het chipnummer kan je in het paspoort van je dier vinden en de registratie ervan kan je controleren op: www.chipnummer.nl. Is je dier niet (goed) geregistreerd? Regel dit dan bijvoorbeeld bij Petlook.

Tip 7

Als de angst van je hond of kat voor vuurwerk heel heftig is, ga dan ruim van te voren met een hondengedragsdeskundige of kattengedragsdeskundige hieraan werken. Voor deze jaarwisseling is dit helaas te laat, maar dan ben je volgend jaar in ieder geval beter voorbereid.

Tip 8

Voor de meeste honden zal een Thundershirt extra steun en zekerheid geven. Dit is een shirt wat vrij stevig om het lichaam zit en waardoor honden minder angstig reageren.

> Thundershirt

Tip 9

Gelukkig zijn er ook steeds meer gemeenten met een algeheel vuurwerkverbod, als je vrienden of kenissen hebt die in een één van deze gemeenten wonen,

kan je evt. bij hen oudjaar vieren.

Er zijn ook vuurwerkvrije-vakantieparken gelukkig.

Tip 10

Heftige vuurwerkangst bij een hond zal verminderen als hij omringt is door honden die geen (heftige) vuurwerkangst hebben. Oudjaar in een stabiele roedel doorbrengen zal de angst doen verminderen en is ook nog eens een heerlijk begin van het nieuwe jaar!

Succes en sterkte met je dieren deze jaarwisseling, en een heel fijn, gelukkig en gezond 2024!

Piet Hellemans

antwoorden

Veel gestelde vragen aan Piet

Hier vind je de antwoorden op vragen die vaak aan Piet worden gesteld.
antwoorden